1630783658076
SEM-2 THUMBNAILS
ICSE Class 9 Coordinate Geometry MCQ New

ICSE Class 9 Coordinate Geometry MCQ New Pattern

ICSE Class 9 Coordinate Geometry MCQ By Clarify Knowledge

ICSE Class 9 Coordinate Geometry MCQ Table

OUR EBOOKS CAN HELP YOU In ICSE Class 9,10

ICSE Class 9 Digestive system MCQ

CODE IS EASY CAN HELP YOU

ICSE Class 9 Coordinate Geometry MCQ

ICSE Class 10 All Subject MCQ

ICSE Class 9 Coordinate Geometry MCQ HERE

1) The name of the horizontal line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:

a. Origin

b. X-axis

c. Y-axis

d. Quadrants

Answer: b

2) The name of the vertical line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:

a. Origin

b. X-axis

c. Y-axis

d. Quadrants

Answer: c

3) The section formed by horizontal and vertical lines determining the position of the point in a cartesian plane is called:

a. Origin

b. X-axis

c. Y-axis

d. Quadrants

Answer: d

4) The point of intersection of horizontal and vertical lines determining the position of a point in a cartesian plane is called:

a. Origin

b. X-axis

c. Y-axis

d. Quadrants

Answer: a

5) If the coordinates of a point are (0, -4), then it lies in:

a. X-axis

b. Y-axis

c. At origin

d. Between x-axis and y-axis

Answer: b

Explanation: Since, x=0 and y=-4. Hence, the point will lie in the negative y-axis 4 units far from the origin.

6) If the coordinates of a point are (3, 0), then it lies in:

a. X-axis

b. Y-axis

c. At origin

d. Between x-axis and y-axis

Answer: a

Explanation: Since, x = 3 and y = 0, therefore, the point will lie at the positive x-axis 3 units far from the origin.

7) If the coordinates of a point are (-3, 4), then it lies in:

a. First quadrant

b. Second quadrant

c. Third quadrant

d. Fourth quadrant

Answer: b

Explanation: Since x = -3 and y = 4, then if we plot the point in a plane, it lies in the second quadrant.

8) If the coordinates of a point are (-3, -4), then it lies in:

a. First quadrant

b. Second quadrant

c. Third quadrant

d. Fourth quadrant

Answer: c

Explanation: Since, x = -3 and y = -4, then if we plot the point in a plane, it lies in the third quadrant.

9) Points (1, 2), (-2, -3), (2, -3);

a. First quadrant

b. Do not lie in the same quadrant

c. Third quadrant

d. Fourth quadrant

Answer: b

10) If x coordinate of a point is zero, then the point lies on:

a. First quadrant

b. Second quadrant

c. X-axis

d. Y-axis

Answer: d

11) Signs of the abscissa and ordinate of a point in the second quadrant are respectively 

a. +, +

b. +, –

c. -, +

d. -, –

Answer: c

Explanation: The signs of abscissa (x-value) and ordinate(y-value) in the second quadrant are – and + respectively.

12) The point (-10, 0) lies in

a. Third quadrant

b. Fourth quadrant

c. On the negative direction of the x-axis

d. On the negative direction of the y-axis

Answer: c

Explanation: The lies (-10, 0) lies in the negative direction of the x-axis. 

13) A quadrant in which both x and y values are negative is

a. First quadrant

b. Second quadrant

c. Third quadrant

d. Fourth quadrant

Answer: c

Explanation: In the third quadrant, both the abscissa and ordinate values are negative. Example (-2, -2), which lies in the third quadrant.

14) Abscissa of all the points on the x-axis is

a. 0

b. 1

c. 2

d. Any number

Answer: d

Explanation: Abscissa of all the points on the x-axis can be any number. The coordinates of any point on the x-axis is (x, 0), where x can take any value.

15) Ordinate of all points on the x-axis is

a. -1

b. 0

c. 1

d. Any number

Answer: b

Explanation: The ordinate of all points on the x-axis is 0. We know that the coordinates of any point on the x-axis is (x, 0). Here, the abscissa can take any value and the ordinate is zero.

16) Abscissa of a point is positive in

a. I quadrant

b. I and II quadrants

c. II quadrant only

d. I and IV quadrants

Answer: d

Explanation: In a coordinate plane, x can take positive values in the first and fourth quadrants. For example, (2, 2) and (2, -4) lies on the first and fourth quadrants, respectively.

17) Points (1, -1), (2, -2), (4, -5), (-3, -4) 

a. lie in II quadrant

b. lie in III quadrant

c. lie in IV quadrant

d. Does not lie in the same quadrant

Answer: d

Explanation: The point (1, -1), (2, -2) and (4, -5) lies in the fourth quadrant, where (-3, -4) lies in the third quadrant. 

18) Abscissa of all the points on the y-axis is

a. 0

b. 1

c. -1

d. Any number

Answer: a

Explanation: The abscissa of all the points on the y-axis is 0. We know that the coordinates of any point on the y-axis is (0, y). Here, the ordinate can take any value and the abscissa is zero.

19) Ordinate of all the points on the y-axis is

a. 0

b. 1

c. -1

d. Any number

Answer: d

Explanation: The ordinate of all the points on the y-axis can be any number. The coordinates of any point on the y-axis is (0, y). Here, abscissa can take only the value of 0 and the ordinate can take any value.

20) The point which lies on the y-axis at a distance of 5 units in the negative direction of the y-axis is

a. (5, 0)

b. (0, 5)

c. (-5, 0)

d. (0, -5)

Answer: d




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!