1630783658076
SEM-2 THUMBNAILS
ICSE Class 9 Construction of Polygons MCQ New

ICSE Class 9 Construction of Polygons MCQ New Pattern

ICSE Class 9 Construction of Polygons MCQ By Clarify Knowledge

ICSE Class 9 Construction of Polygons MCQ Table

OUR EBOOKS CAN HELP YOU In ICSE Class 9,10

ICSE Class 9 Digestive system MCQ

CODE IS EASY CAN HELP YOU

ICSE Class 9 Construction of Polygons MCQ

ICSE Class 10 All Subject MCQ

ICSE Class 9 Construction of Polygons MCQ HERE

1) Which of the following angles can be constructed using a ruler and compass?

a. 35°

b. 40°

c. 90°

d. 50°

2) Which of the following angles can be constructed using a ruler and compasses?

a. 35°

b. 45°

c. 95°

d. 55°

3) Which of these angles we cannot construct it using a ruler and compasses?

a. 120°

b. 70°

c. 60°

d. All can be constructed

Answer: b

4) Which of these angles cannot be constructed using a ruler and compasses?

a. 120°

b. 60°

c. 140°

d. 135°

Answer: c

5) If a, b and c are the lengths of three sides of a triangle, then:

a. a+b>c

b. a-b>c

c. a+b=c

d. a-b=c

Answer: a

Explanation: The sum of two sides of a triangle is always greater than the third side.

6) Which of the following set of lengths can be the sides of a triangle?

a. 2 cm, 4 cm, 1.9 cm

b. 1.6 cm, 3.7 cm. 5.3 cm

c. 5.5 cm, 6.5 cm, 8.9 cm

d. None of the above

Answer: c

7) The side lengths 4cm, 4cm and 4cm can be sides of:

a. Scalene Triangle

b. Isosceles Triangle

c. Equilateral Triangle

d. None of the above

Answer: c

Explanation: Equilateral triangle has all its three sides equal.

8) To construct a bisector of a given angle, we need:

a. A ruler

b. A compass

c. A protractor

d. Both ruler and compass

Answer: d

9) To construct an angle of 60 degrees, we need to draw first:

a. A ray

b. An arc

c. Two rays

d. A straight line

Answer: a

Explanation: To construct an angle of 60 degrees we need to start at the initial point of a ray.

10) If we want to construct a triangle, given its perimeter, then we need to know:

a. Sum of two sides of triangle

b. Difference between two sides of triangle

c. One base angles

d. Two base angles

Answer: d

11) With the help of a ruler and a compass, it is possible to construct an angle of

(a) 35° 

(b) 37.5° 

(c) 40° 

(d) 47.5° 

Answer: b

Explanation: With the help of a ruler and compass, it is possible to construct an angle of 37.5°.

12) With the help of a ruler and a compass it is not possible to construct an angle of 

(a) 22.5°

(b) 37.5°

(c) 40°

(d) 67.5°

Answer: c

Explanation: With the help of a ruler and a compass it is possible to construct the angles of 22.5°, 30°, 45°, 60° etc. (i.e)multiples of 15° and its angle bisector. Hence, it is not possible to construct a 40° angle using a ruler and compass.

13) The construction of a triangle ABC in which AB = 4 cm, ∠A = 60° is not possible when the difference of BC and AC is equal to

(a) 2.5 cm

(b) 3 cm

(c) 3.5 cm

(d) 4.5 cm

Answer: d

Explanation: Among the options given, 4.5 >4, since the difference of any two sides of a triangle cannot be greater than the third side.

14) A triangle ABC with AB = 4 cm and ∠A= 60° and ∠B= 40° is constructed. Then what is the measurement of ∠C?

(a) 40°

(b) 60°

(c) 80°

(d) 100°

Answer: c

Explanation: 

By using the angle sum property of a triangle, 

∠A+∠B+∠C = 180°

60°+40°+∠C = 180°

∠C = 180°-100°= 80°.

15) The construction of a triangle ABC, given that BC = 6 cm, ∠B = 45° is not possible when the difference of AB and AC is equal to:

(a) 4 cm

(b) 5 cm

(c) 5.2 cm

(d) 6.9 cm

Answer: d




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!